Što kaže Zakon: Koliko smijete voziti unatrag i kako to raditi da bude propisno?!

Vozač koji se namjerava kretati vozilom unatrag može to učiniti samo na kratkom dijelu ceste i ako time ne ugrožava ili ne ometa druge sudionike u prometu

Često nas situacije u prometu i naše procjene tjeraju da vozimo unatrag. Uglavnom su to izlasci s parkinga, ali ponekad su to i situacije u kojima moramo prijeći veću udaljenost. Što kaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama o toj vožnji? Premda nisu definirane točne udaljenosti u članku 50. se jasno navodi  da vozač koji se namjerava kretati vozilom unatrag može to učiniti samo na kratkom dijelu ceste i ako time ne ugrožava ili ne ometa druge sudionike u prometu. Za vrijeme kretanja unatrag na vozilu moraju biti uključeni svi pokazivači smjera. Također, kad se vozač kreće vozilom unatrag, dužan je kretati se onom stranom kolnika kojom se do tada kretao vožnjom unaprijed. Kad se vozač vozilom kreće unatrag, dužan je propustiti vozilo koje dolazi iza njegovog vozila.
Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji prilikom kretanja vozila unatrag postupi suprotno navedenim odredbama. Dakle, kada vozite untrag, oprez! Ne samo zbog navedene kazne nego i zbog činjenice da na cesti remetite uobičajeni ritam prometa. Ponovit ćemo i ključni dio članka, voziti unatrag možete samo ako time ne ugrožavate ili ne ometate druge sudionike u prometu.