Tesla ima problem u njemačkoj tvornici: Zasad nema prevelikog interesa radnika!

Umjesto planiranih 12.000 radnika zasad je zaposleno njih 3500

Tvornica Tesle u okolici Berlina otvorena je uz fanfare dostojne kralja Henrika VIII, a to nije ništa čudno kada se uzme u obzir globalni doseg jednog od vlasnika, milijardera Elona Muska, koji, čini se, posjeduje sve, od Twittera do sredstava za svemirska putovanja. Uskoro bi doista mogao iskakati iz paštete. No, kako javlja Automobilwoche, Tesla ima i jedan veliki problem, a to je manjak zaposlenika u novoj tvornici. Zasad nema gužve u odjelu ljudskih potencijala, a umjesto planiranih 12.000 radnika zasad je zaposleno njih 3500.

Model Y se trenutno proizvodi u samo jednoj smjeni, a očekuje se da će produkcija rasti s 350 automobila tjedno koliko se sada isporučuje do 5000 tjedno, krajem godine. Ako Tesla pronađe radnike…

Kolike su plaće u Tesli? Godišnje inženjer zaradi bruto 71.600 eura (u Mercedes-Benzu oko 78.000 eura), a kvalificirani proizvodni radnik 33.900 eura (bruto). Početna plaća za osobu koje nema nikakve kvalifikacije je 2700 eura mjesečno (bruto), a nema posebnih bonusa, kao kod ostalih njemačkih proizvođača.