Ruski vojni program: Luku Sevastopolj čuvaju trenirani dupini!

Baza u Sevastopolju ključna je za rusku vojsku jer se nalazi na južnom dijelu Krima koji je Moskva zauzela 2014. godine

Američki mornarički institut (USNI) pregledao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj, koja se nalazi na Krimu, i zaključio da su dva kaveza za dupine premještena u bazu u veljači na početku invazije Moskve na Ukrajinu, piše The Guardian.

Rusija ima povijest treniranja dupina u vojne svrhe, koristeći ih za alarmiranje na opasnosti ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Baza u Sevastopolju ključna je za rusku vojsku jer se nalazi na južnom dijelu Krima koji je Moskva zauzela 2014. godine. Prema analizi USNI-ja ruski brodovi koji su tamo usidreni, premda su izvan dometa projektila, potencijalno su ranjivi na podmorske napade.

Ukrajina je također trenirala dupine u akvariju u blizini Sevastopolja, u programu koji je nastavak ideje iz sovjetske ere koja je ugašena 90-ih godina prošlog stoljeća. Tijekom hladnog rata, SAD i Sovjetski Savez razvili su programe korištenja dupina čije im sposobnosti eholokacije mogu omogućiti otkrivanje podvodnih objekata kao što su mine.

SAD je potrošio najmanje 28 milijuna dolara na održavanje kontigenta dupina i morskih lavova kako bi potencijalno pomogli u sukobima. Sevastopoljski program uskrsnula je 2012. ukrajinska mornarica, ali su sisavci pali u ruske ruke nakon invazije na Krim 2014. godine. Ukrajina je bezuspješno tražila povratak životinja, a RIA Novosti izvještavaju da Moskva planira proširiti program.

Satelitske snimke iz 2018. otkrile su da je Rusija također koristila dupine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tijekom sirijskog rata. Dupini nisu jedini vodeni sisavci koje je ruska vojska dresirala. Vjeruje se da je kita belugu uočenog uz obalu Norveške 2019. godine trenirala ruska mornarica. Ribari su izvijestili da je kit beluga nosio čudne pojaseve, na kojima su vjerojatno bile kamere.