Drama u Indiji i Pakistanu: Temperature zraka su na rekordno visokoj razini!

Samo krajem travanja u Indiji je bilo oko 300 šumskih požara, a gorjelo je i na Himalaji

Kažu da se u Delhiju osjećaju kao da je zahladilo kad se temperatura spusti na 40 stupnjeva. Indiju i Pakistan pogodio je nezapamćeni val visokih temperatura, koji je počeo sredinom ožujka, a uključuje vrijedosti do gotovo 50 stupnjeva. Prvog svibnja u Nawabshahu u Pakistanu izmjeren je najviši maksimum svih vremena od 49,5 stupnjeva. Travanj je bio najtopliji otkako je počela statistika mjerenje prije više od 120 godina u sjeverozapadnoj i središnjoj Indiji, baš kao i ožujak prije njega.

Temperature tla u nekim se dijelovima Indije i Pakistana kreću oko 60 stupnjeva. Samo krajem travanja u Indiji je bilo oko 300 šumskih požara, a gorjelo je i na Himalaji, gdje su vrućina i suše gotovo nezabilježena pojava.

Gubici poljoprivrednika idu sve do 60 posto usjeva, a izvori vode su presušili. Ovoj nepogodi kraj bi mogao doći sredinom svibnja, kada dolazi sezona monsuna. No svi se boje druge krajnosti – velikih poplava. Naime, zbog visokih temperatura pojačano se otapaju i ledenjaci na Himalaji.