Naoružavanje traje: Velika Britanija uskoro će dobiti novu moćnu klasu podmornica!

HMS Dreadnought će biti prvi brod/podmornica u sastavu britanske mornarice s miješanom posadom, s posebnim prostorijama za žene i muškarce

Ulaganja u naoružanje očigledno će rasti u sljedećim godinama, a neki si pokušavaju osigurati stratešku prednost. U ovoj vijesti pozabavit ćemo se podmorjem, odnosno planovima britanske mornarice da uskoro krene s prvim testiranjima nove klase balističnih podmornica, nazvanih Dreadnought (po bojnim brodovima iz Prvog svjetskog rata).

Prva podmornica u klasi, HMS Dreadnought, navodno će uskoro biti porinuta te će krenuti u testiranja, a britanska vlada osigurala je dodatnih dvije milijarde funti za ovaj projekt. Inače, ove podmornice dugačke su 153 metara i idu u klasu najvećih koje plove morima ili ispod njihove površine. Navodno se radi o najnaprednijoj podmornici na svijetu, s kontrolama fly by wire.

HMS Dreadnought će biti prvi brod/podmornica u sastavu britanske mornarice s miješanom posadom, s posebnim prostorijama za žene i muškarce. Također, pokretat će je nuklearni reaktori, a imat će mogućnost generirati pitku vodu i zrak dok je pod morem. Bit će prostora i za teretanu te učionicu, ako se netko želi vratiti u školu…

Naravno, svrha ovakvih podmornica nisu edukacija, zabava te povećanje mišićne mase. Ona će biti biti opremljena torpedima, ali i s 12 lansera balističkih raketa Trident te ukupno 40 bojevih glava. Ako vas zanima, Velika Britanija sve svoje nuklearne bojeve glave čuva na podmornicama.

Uz HMS Dreadnought planirane su još tri podmornice u ovoj klasi, koja će s vremenom zamijeniti klasu Vanguard.