VIDEO: Pogledajte dva udara groma u automobil! U vozilu ste sigurni uz pridržavanje pravila!

U slučaju udara groma preporučuje se parkirati vozilo sa strane, isključiti motor i neko vrijeme izbjeći dodirivanje bilo koje metalne površine

Što se dogodi kad automobil udari munja/grom? Pitanje je staro koliko i sam automobil. Pokušat ćemo objasniti na primjeru ovog udara groma u Toyotu RAV4 (to se dogodilo 15. rujna 2019.), negdje u blizini Novosibirska u Rusiji.

Kao što se vidi na snimci, grom je dvaput udario u isto mjesto – teorija da nikad ne udara dvaput, dakle, pada u vodu. Elektricitet se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradayevog kaveza). Vozač i putnici su sigurni, ali neki prethodni slučajevi pokazuju da će vrlo vjerojatno stradati elektronika u automobilu, a snažan strujni udar može izazvati i korodiranje lima, odnosno pucanje boje.

Što možete učiniti kao vozač i putnici? Kada se nađete usred oluje ne dirajte metalne dijelove automobila ili unutarnji dio okvira. Ako i nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu. U slučaju udara groma preporučuje se parkirati vozilo sa strane, isključiti motor i neko vrijeme izbjeći dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, a također i radija, odnosno infotainmenta. Posljedica po vaše zdravlja ne bi trebalo biti.

Također, ako imate kabriolet, navucite krov i to bi trebalo biti dovoljno, odnosno automobil će biti zaštićen po principu Faradayevog kaveza.