Direktor Mercedesa iskreno: Sigurno smo bili pijani kada smo odobrili AMG One!

AMG One predstavljen je 2017. godine s cijenom od 2.27 milijuna eura i najavom o proizvodnji samo 275 primjeraka

Na papiru je sve bilo perefektno, spremno za još jedan budući klasik u Mercedesovoj režiji. Znate i sami da ih ne manjka. Motor iz Forumule 1, 1,6 V6 koji s elektromotorima postiže više od 1000 KS, know-how ekipe koja je osvajala višestruke naslove u najpopularnijem autosportu na svijetu, neograničeni resursi… AMG One predstavljen je 2017. godine s cijenom od 2.27 milijuna eura i najavom o proizvodnji samo 275 primjeraka.

Idemo sitsnuti tipku fast forward i zaustavit ćemo se na 24. svibnju 2022. godine, dakle današnjem datumu. Koliko je AMG Onea na cesti? Nijedan. Koliko je u procesu isporuke kupcima? Nijedan. Razvojni problemi, muke s WLTP testiranjima, odnosno emisijama štetnih plinova, zaustavili su AMG One prije nego što je krenuo u garaže bogatih kupaca.

– Ljudi iz AMG-a i stručnjaci i razvojnog odjela motora u Formuli 1 došli su nam prije otprilike četiri godine i rekli – imamo sjajnu ideju, stavimo motor Formule 1 u cestovni automobil. Morat ću provjeriti zapisnik sastanka, ali siguran sam da smo bili pijani kada smo rekli da – u šali je rekao direktor Mercedesa Olla Källenius, koji je u vrijeme ključne odluke o proizvodnji AMG Onea bio član Nadzornog odbora.

U Mercedesu su iskreni po pitanju AMG Onea pa o cijelom procesu razvoja i testiranja snimaju i dokumentarac.

Možda se mogu udružiti s Aston Martinom, koji također ima sličnu priču sa supersportašem Valkyrie.