Poljski premijer je ljut na Norvežane: Dodatnu zaradu od prodaje plina i nafte trebali biste dijeliti!

Poljski premijer misli da Norveška ne bi trebala dijeliti svoj profit s njegovom državom nego s Ukrajinom.

Rat u Ukrajini nažalost za mnoge je ekonomska prilika. Naravno, većina onih koji su se okoristili nisu pokrenuli napad na suverenu državu, ali profit raste, a u prvom planu u Europi je Norveška, država s najvećim brojem električnih automobila po glavi stanovnika i, koliko god to paradoksalno zvučalo, jedan od najvećih izvoznika nafte i plina. Otprilike, kao da svoje dvorište čistite tako da cijeli kontigent smeća preselite u susjedovo.

Norveška bi trebala podijeliti ogromnu dobit koju je ostvarila od izvoza nafte i plina od ruske invazije na Ukrajinu, rekao je ovog vikenda poljski premijer Mateusz Morawiecki.

– Trebamo li Norveškoj plaćati ogroman novac za plin — četiri ili pet puta više nego što smo plaćali prije godinu dana? Ovo je bolesno – rekao je Morawiecki.

Poljski premijer misli da Norveška ne bi trebala dijeliti svoj profit s njegovom državom nego s Ukrajinom.

Poljska će početi primati prirodni plin iz Norveške putem projekta Baltic Pipe, koji se planira u potpunosti pustiti u pogon početkom 2023. godine.

Norvežani, s druge strane, tvrde da oni ne profitiraju i da novac ulažu u fondove za buduće generacije te da pojačano pomažu Ukrajini.