Kompleksni svjetski odnosi: Indija kupuje naftu od Rusa s ogromnim popustom?!

Pretpostavlja se da će ruska proizvodnja nafte ove godine pasti za 17 posto u odnosu na prošlogodišnju

Treći najveći svjetski uvoznik nafte, Indija, pregovara o velikim popustima za rusku naftu koju je spreman kupiti, tražeći cijenu ispod 70 dolara po barelu kako bi kompenzirala probleme logistike, financiranja i sankcija za kupnju sirove nafte koja je sada toksična za većinu zapadnih zemalja, izvijestio je Bloomberg.

Od početka ruskog rata u Ukrajini, Indija, koja tradicionalno trži najniže moguće cijene, povećala je kupnju ruske sirove nafte. Prije rata, indijske rafinerije rijetko su kupovale naftu iz Rusije u takvim razmjerima zbog visokih troškova transporta jer nema direktnog naftovoda koji spaja dvije države.

Sada je Indija, uz Kinu, jedan od rijetkih kupaca koji su spremni kupovati rusku naftu i koristi tu polugu u pregovorima s Rusijom. Indija želi da Rusija snizi cijenu nafte na vrijednost ispod 70 dolara po barelu.

Ako se Indija i Rusija dogovore o tako velikom popustu (referentna Brent nafta na svjetskom tržištu trenutno košta oko 110 dolara po barelu) državne rafinerije u Indiji mogle bi u svibnju uvesti čak 15 milijuna barela ruske nafte. To je oko 10% cjelokupnog indijskog uvoza nafte.

Premda Kina i Indija ne zaziru od ruske sirove nafte, logistika isporuke nafte iz ruskih crnomorskih i baltičkih luka u Aziju i oskudna dostupnost tankera, bankovnih garancija i osiguranja za ruske terete ograničila bi količinu nafte koju bi Azija mogla preuzeti i nadoknaditi izgubljene barele koje više ne idu u Europu, kažu analitičari.

Inače, pretpostavlja se da će ruska proizvodnja nafte ove godine pasti za 17 posto u odnosu na prošlogodišnju, a te količine zasad nitko ne želi/ne može nadoknaditi. Sljedeći mjeseci bit će vrlo izazovni za cijeli svijet.