Stellantis ima ponudu za radnike u Kragujevcu: Odlazak u inozemstvo na školovanje ili trajno napuštanje tvornice…

Tvrtka nije rekla koliko je od ukupno 2000 radnika tvornice dobilo ovu ponudu

Stellantis je osigurao budućnost tvornici automobila u Kragujevcu u kojoj je većinski vlasnik, a Srbija je manjiski vlasnik. Prošlog mjeseca je potpisan ugovor vrijedan 190 milijuna eura kojemu je cilj osigurati tehnološke transfere i pripremu za proizvodnju električnih automobila. Sada je pak Stelantis, u čijem je portfelju sve od Peugeota, Fiata, Opela…, do Jeepa objavio da nekim radnicima u Kragujevcu nudi dvije opcije, odlazak u inozemstvo na dvije godine i obuka za proizvodnju električnih automobila ili razlaz s kompanijom. Narodski, otkaz. Tvrtka nije rekla koliko je od ukupno 2000 radnika tvornice dobilo ovaj izbor.

U priopćenju objavljenom na srpskom jeziku u utorak, Stellantis je najavio da će u sklopu priprema za početak proizvodnje 2024. nekim zaposlenicima biti ponuđen posao u jednoj od europskih tvornica koja se prebacuje proizvodnju na električna vozila ili ih čekaju programi za napuštanje tvrtke. Prvi rezultati su ohrabrujući, tijekom prvog tjedna čak 25 posto zaposlenika izrazilo je spremnost za rad u inozemstvu, odnosno više od 100 radnika prihvatilo je rad u drugim Stellantisovim pogonima u Europi.

Saša Đorđević, čelnik sindikata u tvornici, rekao je da je pogrešno prisiljavati radnike da biraju između rada u inozemstvu i odlaska iz tvrtke.

– Srbija je rekla da će sudjelovati u investiciji sa 48 milijuna eura i nije pošteno koristiti taj novac za otpuštanje svojih građana ili njihovo preseljenje u inozemstvo.

Tvornica u Kragujevcu proizvodit će električne automobile, spominju se nova Panda i još jedan model.