Mučnina u vožnji: Zašto se javlja i kako je spriječiti?!

Djeca u dobi od šest do 12 godina su osjetljivija nego odrasli, ali i kod njih situacija zna biti dramatična

Nekoliko oštrih zavoja i mnogi putnici u automobilima će se požaliti na mučninu – pogotovo oni na stražnjim sjedalima. Mučnina se javlja zbog jednostavnog razloga – centar za ravnotežu nije uparen s vidom. Odnosno, pokreti tijela i sile koje djeluju na tijelo nisu sinkronizirani s onime što vidite. Vaš pogled uglavnom je usmjeren izvan automobila, s lijeve ili desne strane i ne prati dinamiku zavoja, odnosno gledate bočno, a ne kroz vjetrobransko staklo.

Djeca u dobi od šest do 12 godina su osjetljivija nego odrasli, ali i kod njih situacija zna biti dramatična. Jedini savjet je vozačima da uspore u zavojima koliko mogu, a putnicima na stražnjoj klupi da pokušavaju gledati kroz vjetrobransko staklo.

U Mercedes-Benzu pokušavaju odgovoriti na pojavu mučnine u prometu, a to će učiniti tako što će na vozilima opremljenima adaptivnim ovjesom imati mogućnost samopodešavanja. Naime, u zavojima će ovjes biti tvrđi, bit će manje lateralnog gibanja, a time će se smanjiti i mogućnost za razvoj mučnine.

Inače, tvrtke poput ZF-a već rade na novim sustavima, koji bi trebali smanjiti razvoj mučnine u autonomnim automobilima u kojima će svi putnici čitati knjige, novine, gledati sadržaje na infotainmentu ili mobitelu. Ali, to je već druga priča.