Udar na zagađivače: Dvije ekološke skupine napadaju SUV-ove i ispuhuju im gume!

Tire Extinguishers tvrde da je oko 4000 SUV-ova "razoružano" diljem svijeta otkako su započeli svoju kampanju

Termin ulične bande obuhvaća široki krug ljudi, koji u ovom zanimanju ili zabavi pronalaze nelegalan izvor zarade ili ih ta aktivnost na neki čudan način uzbuđuje. Članovi bandi kradu, razbijaju, tuku se pa sljedeću skupinu ljudi tehnički ne bismo mogli svesti pod isti nazivnik. Ili im je ipak mjesto u tom nevladinom sektoru. Sami procijenite.

U škotskom gradu Glasgowu s radom je krenula nova skupina ljudi, koji se nazivaju ekološkim aktivistima, a primarni cilj im je ispuhati gume na SUV-ovima, automobilima koji najviše zagađauju okoliš. Prva organizacija nazvala se Tyre Extinguishers (radi na području cijele Velike Britanije), a druga, nova, Deflationists. Simbolika u nazivima je jasna, zar ne?

U izjavi za javnost, skupina, koja sebe naziva Deflationists, preuzela je odgovornost za praženjenje guma na čak 50 vozila u luksuznim četvrtima Newlands i Shawlands. Članovi su također stavljali lažne kazne za parkiranje na vjetrobranska stakla SUV-ova. Tijekom iste noći, Tire Extinguishers ispuhali su gume na 10 SUV-ova parkiranih u području Merchiston u Edinburghu, blizu George Watson’s Collegea, privatne škole koja roditelje košta 15.000 funti godišnje. Tire Extinguishers započeli su svoju kampanju u ožujku, ciljajući SUV-ove u bogatim londonskim četvrtima. Dvije grupe imaju slične metode rade, često stavljaju mahunarke ili leću u ventile guma kako bi ih ispuhale te tvrde da žele onemogućiti posjedovanje SUV-a u urbanim sredinama.

Tijekom posljednja tri mjeseca, pokret se proširio se izvan Velike Britanije, a nove franšize djeluju u Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, Novom Zelandu i SAD-u. Tire Extinguishers tvrde da je oko 4000 SUV-ova “razoružano” diljem svijeta otkako su započeli svoju kampanju.

Ovo u sjećanje budi jedan filmski klasik i usklik: Buši, hahaha…