Tehnologiji je nemoguće pobjeći: Automobil je sam javio policiji za nesreću mlade vozačice!

E-call sustav ima svoju SIM karticu za podatkovnu vezu, stalno analizira situaciju u vožnji, povezan je sa senzorima i GPS-om

Kada je mlada vozačica (18) izletjela s ceste u blizini njemačkog grada Hettenleidelheima nije ni slutila da ju je odao vlasiti automobil. Pogrešna procjena u jednom trenutku rezultirala je izletom njezina automobila na plastične stupiće, a potom na livadu. Ogledala se oko sebe, shvativši da je nitko ne promatra te je potom napustila mjesto nesreće. No u svim novim automobilima od 2018. godine ugrađen je sustav e-call, koji automatski obavještava hitne službe o nesrećama. Sustav u njezinu automobilu prepoznao je događaj kao nezgodu i alarmirao centar 112. Poziv je uzvratila policija, ali nitko se nije javljao u automobilu. Potom je policija izašla na mjesto nesreće pronašla je slomljene stupiće i tragove izlijetanja.

Pomoću šifre e-calla za specifično vozilo, ubrzo je pronađena i vozačica. Uslijedila je i kazna za izazivanje nesreće.

E-call sustav ima svoju SIM karticu za podatkovnu vezu, stalno analizira situaciju u vožnji, povezan je sa senzorima i GPS-om. Stisnete li tipku koja je uglavnom smještena uz prekidače unutranje rasvjete iznad retrovizora (najčešće crveno dugme na kojem piše SOS), možete i sami pozvati hitne službe, ali u slučaju ozbiljne nesreće automobil samostalno šalje zapis podataka u kontrolni centar 112 jer bi vozač i putnici mogli biti bez svijesti. Sustav je iznimno korista, ali u ovom slučaju bio je i ‘izdajica’.