Gosti na poklopcu rezervoara: U Toyoti Yaris otkrivene su bakterije koje ‘jedu’ gorivo!

Istraživači su uzgajali bakterije u laboratoriju i hranili ih izvorom ugljika: dizelom, a  gladne bakterije su 'pojele' gorivo za dva tjedna

Život znanstvenika-biologa je zanimljiv jer je doista svaki centimetar prostora ispred njih neotkriveno područje i uzumanjem uzoraka svašta mogu otkriti. Na primjer, nedavno su biolozi s Instituta za integrativnu biologiju (I²SysBio) i Darwin Bioprospecting Excellence tima, oba sa sjedištem u Valenciji u Španjolskoj, odlučili potražiti nove uzorke, a na pamet su im pali vlastiti automobili, parkirani ispred istraživačkih laboratorija. Uzorci su uzeti ispod poklopca rezervoara za gorivo. Nakon kraće obrade uzoraka otkriveno je nekoliko vrsta bakterija, uključujući nikad prije katalogiziranu vrstu. Nove bakterije pokazale su se sposobnima živjeti u koncentriranim uzorcima goriva. Također su bile sposobne razgraditi te uzorke tijekom vremena, što bi ih moglo učiniti vrijednima u budućim projektima čišćenja područja kontaminiranih naftom i gorivom.

Budući da je neimenovana bakterija pronađena ispod poklopca goriva Toyote Yarisa, jedan od znanstvenika čak predlaže da bi se vrsta trebala nazvati Isoptericola toyotensis.

U prošlosti su znanstvenici često tražili bakterije koje mogu razgraditi tvrdokorne izvore ugljika, poput dizela ili benzina, a znanstvenici u Valenciji dosjetili su se u potragu krenuti na vlastitom parkiralištu.

Pregledali su ukupno deset automobila, a nova vrsta je pronađena u prljavštini natopljenoj gorivom oko otvora Yarisovog spremnika za gorivo.

Istraživači su potom uzgajali bakterije u laboratoriju i hranili ih izvorom ugljika: dizelom, a  gladne bakterije su ‘pojele’ gorivo za dva tjedna.