Novi američki plan: Kupujte naftu od Rusije, ali po diskontnim cijenama!

Pretpostavlja se da bi takva ideja bila prihvatljiva i Rusima
U ovim žalosnim vremenima u kojima živimo ne treba se čuditi kontroverznim idejama. SAD i Europa pokušale su usporiti rusku invezaiju na Ukrajinu sankcijama, ali tim potezom su i sebi pucali u noge. Inflacija raste, cijene goriva divljaju i ekonomskoj nestabilnosti nema kraja.
Amerikanci i Europljani, barem oni koji donose ključne odluke, sada raspravljaju o novom pristupu – omogućiti Rusima prodaju nafte, ali po diskontnim cijenama, negdje oko 70 dolara po barelu. To bi utjecalo na pad cijena nafte na svim tržištima. Pretpostavlja se da bi takva ideja bila prihvatljiva i Rusima. Oni sada po gotovo istoj cijeni prodaju naftu Indiji i Kini, ali tamo ne mogu isporučiti (pre)velike količine jer nema naftovoda, odnosno nafta se transportira tankerima.
Američka ministrica financija Janet Yellen je najavila:
– Želimo rusku naftu na tržištu kako bismo kontrolirali globalne cijene i pokušali izbjeći skok koji uzrokuje svjetsku recesiju i diže cijene nafte. Apsolutno je cilj ograničiti prihode koji idu Rusiji – citira je Wall Street Journal.
Pitanje je kako će na ovo reagirati Rusi. S jedne strane možda ne bi bili spremni na veliki popust, a s druge i 70 dolara po barelu uvelike premašuje troškove proizvodnje. Kako bi i dalje visoka cijena nafte i zarada Rusa utjecala na smanjenje ratnih aktivnosti u Ukrajini nije poznato…