Novi plan: Rusi u proizvodnju vraćaju i Volgu!

Političko vodstvo u Moskvi objavilo je da namjerava obnoviti proizvodnju sovjetskih marki automobila Volga i Pobeda

Pisali smo o odluci Rusa da će vratiti marku automobila Moskvič u proizvodnju nakon što se Renault povukao iz svoje tvornice u blizini Moskve. No sad se ide i dalje. Političko vodstvo u Moskvi objavilo je da namjerava obnoviti proizvodnju sovjetskih marki automobila Volga i Pobeda, barem je tako najavio ruski ministar industrije Denis Manturov na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Marka automobila Pobeda (postojala je od 1946. do 1958.) i njezina nasljednica Volga imali su sjedište u Nižnjem Novgorodu, a bile su dio portfelja Gaza. Proizvodnja posljednjeg modela Volga prestala je 2010. godine. Tada je tvornica automobila Gaz djelovala i kao partner za proizvodnju modela VW i Škoda. VW je u ožujku prekinuo proizvodnju u Rusiji. Nedavno je objavljeno da njemački proizvođač automobila želi prekinuti suradnju i ukinuti radna mjesta u Nižnjem Novgorodu zbog sankcija Gazu.

Prodaja novih automobila u Rusiji u svibnju pala je za više od 80 posto u odnosu na prethodnu godinu. Većina proizvođača automobila zaustavila je proizvodnju zbog nestašice dijelova. Koliko god ruski političari u javnosti umanjivali utjecaj sankcija, čini se da su one najviše pogodile tehnološki sektor i da je mnoge proizvode teško dovršiti bez njih. Vidjet ćemo koliko će pomoći Kina…