Rheinmetall je predstavio nasljednika Leoparda: Novi tenk zove se Panther i njime može upravljati umjetna inteligencija!

Novi glavni tenk imat će mogućnost djelovati kao zapovjedni centar te čak upravljati dronovima i drugim vozilima bez ljudske posade

Oružje je iznimno popularno u današnjem svijetu. Premda bismo voljeli da se novac ulaže u nešto drugo i pametnije. Rat u Ukrajini najavljuje kraj tenkova, ali možda je njihova demisija preuranjena. Barem tako tvrdi njemački Rheinmetall, proizvođač topa za tenk Leopard i drugog oružja, koji je upravo predstavio konceptni tenk Panther.

Kažu njegovi tvorci da je Panther prvi tenk nove generacije (moderniji i od ruske Armate?), odnosno da ima najveću smrtonosnost na bojnom polju, u kombinaciji s integriranim konceptom preživljavanja, digitaliziranim sustavima, automatizacijom, redukcijom posade, a sve u jedinstvenoj integraciji čovjeka i stroja. Kao i u slučaju Leoparda, Panther izgleda zastrašujuće već na prvi pogled. U njega je ugrađen novi top od 130 mm (50 posto moćniji od Leopardova topa od 120 mm), s velikim izborom municije, a paljbom upravlja niz senzora, koji omogućuju strijelcu optimalan izbor.

Ugrađeni mitraljez kalibra 12,7 mm nadopunjuje glavni top. Mogućnosti integracije s višestrukim daljinskim upravljanjem oružjem (RCWS) omogućuju fleksibilnost u obrani od napada iz neposredne blizine i udara dronova. Opcijski HERO 120 (dron samoubojica, dometa 60+ kilometara) daje sposobnost napada na mete izvan vidnog polja i može se montirati ovisno o zahtjevima uloge i misije.

Sva oružja povezana su s računalom za upravljanje vatrom putem potpuno digitalizirane arhitekture, a o vatri može neovisno odlučivati umjetna ingeligencija.

Novi tenk koristi revolucionarni, integrirani, sveobuhvatni koncept preživljavanja. Uz klasične mjere, Pantherova digitalna arhitektura omogućuje preživljavanje uz aktivne, reaktivne i pasivne tehnologije zaštite te je konfiguriran s mogućnošću otkrivanja mete prije nego što ona zapuca na tenk, što mu omogućuje da prvi udari. Borbena težina od samo 59 tona pruža daleko veću mobilnost od sadašnjih sustava (Leopard 2 ima do 66 tona).

Novi glavni tenk imat će mogućnost djelovati kao zapovjedni centar te čak upravljati dronovima i drugim vozilima bez ljudske posade. Panther je dizajniran za tročlanu posadu, podržavajući buduće strukture snaga sa smanjenim brojem vojnika. Dvije stanice posade smještene su u šasiji, s jednom namijenjenom vozaču i opcionalnom stanicom namijenjenom zapovjedniku ili operateru dronova, odnosno operateru vozila bez ljudske posade.

Rheinmetall naziva Panther predatorom na vrhu hranidbenog lanca… Sada treba vidjeti što će ponuditi drugi konkurentski konzorcij koji razvija novi tenk, riječ je o francusko-njemačkom projektu u kojem sudjeluju Krauss-Maffei i Nexter.