Europa zasad ne smanjuje količine: Raste uvoz ruske nafte!

Europska unija je izglasala embargo na 90% svog uvoza nafte iz Rusije do kraja godine

Europska unija planira zabraniti većinu uvoza nafte iz Rusije do kraja godine, ali trenutno na tržištu nema smanjenja uvoza. Dapače, europske su rafinerije kupovale veliku količinu ruske sirove nafte prošlog tjedna, pokazali su podaci o praćenju tankera koje je prikupio Bloomberg.

Europske su rafinerije prošlog tjedna uzimale 1,84 milijuna barela ruske sirove nafte dnevno – što je konstantno povećanje na tjednoj bazi. Uvoz nafte iz Rusije u Europu, uključujući Tursku, sada je najveći u gotovo dva mjeseca.

Povećanja su ponajviše rezultat kupnji ruskog Litascoa SA, trgovačkog ogranka Lukoila, i Turske. Lukoil ima tri rafinerije u Europi, u Italiji, Rumunjskoj i Bugarskoj, i nastavlja pojačavati kupnju ruske sirove nafte. Premda ostatak Europe vjerojatno neće povećavati svoj uvoz ruske sirove nafte, brojke su i dalje stabilne, pokazala je Bloombergova analiza.

EU je pristala staviti embargo na 90% svog uvoza nafte iz Rusije do kraja godine, ali možda najvažniji aspekt pokušaja Europske unije da ekonomski oslabi Rusiju dolazi u obliku zabrana osiguranja transporta. Tvrtkama iz EU neće biti dopušteno osiguravati ili financirati pomorski transport ruske sirove nafte u druge zemlje. To bi smanjilo sposobnost Rusije da izvozi sirovu naftu u svijetu, smatraju analitičari.

Rusija je, međutim, rekla da će pružiti državno jamstvo u skladu s ruskim trgovinskim sporazumom s drugim zemljama, izolirajući se od svake zabrane koju bi EU i UK mogle implementirati. Većina svjetskih luka ne dopušta pristajanje tankera koji nemaju osiguranje s punim pokrićem.

Rusija nastavlja isporučivati ​​velike količine ruske sirove nafte Kini i Indiji.