Skromna mreža: Polovina svih punionica za električne automobile u EU nalazi se u samo dvije zemlje!

Premda površinski mala, Nizozemska ima punionica kao i 23 druge zemlje EU – zajedno!

Europsko udruženje proizvođača automobila ACEA istražilo je stanje mreže za punjenje električnih vozila u Europi. Gdje ima puno stanica za punjenje, a gdje je pustinja? Proizlazi da se gotovo polovica svih punionica za električne automobile u Europskoj uniji nalazi u samo dvije zemlje: Nizozemskoj i Njemačkoj.

Zaključak se sam nameće – stanice za punjenje nisu ravnomjerno raspoređene po zemljama EU niti ih, barem trenutno, ima dovoljno. Europska unija trenutno ima oko 307.000 punionica. Podosta, ali gotovo sve su u zapadnoj Europi. Pogotovo u Nizozemskoj i Njemačkoj gdje ne morate potrošiti puno truda za pronalazak stanice za punjenje.

Nizozemska i Njemačka čine manje od 10% ukupne površine EU-a, no gotovo polovica svih punionica u Europi nalazi se u tim zemljama. Nizozemska ima najviše punionica u cijeloj Europi: 90.000 jedinica. Samo Nizozemska ima punionica kao i 23 druge zemlje EU zajedno. Druga polovica svih punionica raspoređena je na ostalih 25 zemalja EU, koje zajedno pokrivaju 90% područja regije.

Stoga apsolutno nema govora o mreži punjenja u cijeloj Europi. I to dok EU želi smanjiti emisiju CO2 iz automobila za 55% do 2030. Prema studiji, do tada će biti potrebno 6,8 milijuna javnih punionica kako bi se to postiglo.

Top 5: zemlje s najviše stanica za punjenje

Nizozemska (90.284)

Njemačka (59.410)

Francuska (37.128)

Švedska (25.197)

Italija (23.543)