Istraživanje J.D. Powera: Novi automobili sve su nekvalitetniji!

Najviše problema je s infotainment sustavima. Sustavi pomoći u vožnji također često uzrokuju probleme

Novi automobili imaju sve više nedostataka, prema godišnjem istraživanju organizacija za zaštitu potrošača J.D. Power. Anketa je provedena s 84.165 američkih kupaca automobila, ali je znakovita i na globalnoj razini. Rezultati ankete o zadovoljstvu nikada nisu bili ovako loši. Istraživanje je pokazalo da je identificirano 180 problema na 100 automobila ili u prosjeku 1,8 problema po automobilu. To je povećanje od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je ujedno i najlošiji rezultat otkako se provodi istraživanje. Prethodnih godina pouzdanost se povećavala svake godine.

– S obzirom na brojne izazove s kojima su se proizvođači automobila i trgovci morali suočiti u prošloj godini, donekle je iznenađujuće da kvaliteta novih vozila nije još dramatičnije pala – rekao je David Amodeo, direktor globalne automobilske industrije u J.D. Poweru.

– Proizvođači automobila lansiraju vozila koja su tehnološki složenija u godinama u kojima je bilo mnogo nestašica kritičnih komponenti. Najistaknutiji su problemi s čipovima.

Premium modeli dolaze s najviše problema. Na ovim modelima je više tehnoloških inovacija nego u jeftinijim automobilima. Dobrim rezultatima izuzetak su Lexus i Genesis.

Najviše problema je s infotainment sustavima. Sustavi pomoći u vožnji također često uzrokuju probleme. Posebno se spominju sustavi za ostanak u prometnoj traci. Električni modeli i plug-in hibridi osjetljiviji su od automobila samo s motorom s unutarnjim izgaranjem. Tesla ima bolje rezultate od ostalih električnih automobila.

Američka istraživačka tvrtka J.D. Power ocjenjuje pouzdanost novih automobila već 36 godina. Istraživači prate broj nedostataka koji se javljaju u prvih 90 dana vlasništva za sve modele.

Ovo je pregled nedostataka po markama automobila. Na prvom mjestu je, iznenađujuće Buick.