Električan i rastrošan: GMC Hummer emitira ogromnu količinu CO2!

Očigledno treba prihvatiti činjenicu da je novi Hummer prije svega posvećen postizanju spektakularnih performansi, a uz ubrzanje od 0 do 100 kmh za tri sekunde ide i (energetska) cijena...

Prema studiji ACEEE, neprofitne istraživačke organizacije čiji su primarni interes energetska učinkovitost i zaštita okoliša, novi veliki električni pick-up i SUV GMC Hummer EV nije tako ekološki prihvatljiv kao što se čini. U američkom energetskom miksu velika je uloga termoelektrana na plin i ugljen, što ne pomaže ekološkoj proizvodnji električne energije. Istraživanje ACEEE pokazuje da mali Chevroletov električni Bolt emitira 92 grama ugljičnog dioksida po milji dok je novi Hummer EV odgovoran za 341 gram ugljičnog dioksida po milji.

Veliki Hummer ima 1000 KS, što rezultira i velikom potrošnjom energije. Barem je novi električni Hummer delako učinkovitiji od originalnog dizelskog H1 Hummera s emisijom od 889 grama ugljičnog dioksida po milji. Novi Hummer emitira i 21 gram CO2 po milji više od benzinske limuzine Chevrolet Malibu.

Očigledno treba prihvatiti činjenicu da je novi Hummer prije svega posvećen postizanju spektakularnih performansi, a uz ubrzanje od 0 do 100 kmh za tri sekunde ide i (energetska) cijena… Možda je ključno pitanje trebaju li nam uopće takva električna vozila?