Dolazi nova Sunčeva oluja: Pogodit će nas sutra, a moguće su u i manje poteškoće!

S obzirom na to da je Sunce sada u aktivnoj fazi svog 11-godišnjeg solarnog ciklusa, očekuje se porast incidenata poput ovih

Prije nekoliko dana ogromna Sunčeva pjega zabrinula je astronome zbog mogućih Sunčevih oluja usmjerenih prema Zemlji i izbacivanja koronalne mase (CME) koji bi mogli dovesti do nestanka struje. Sad je objavljeno da je iz Sunca izbila ogromna solarna baklja, koja bi mogla uzrokovati nestanak signala u mnogim dijelovima svijeta. Posljedice ipak ne bi trebale biti dramatične.

Američka svemirska agencija (NASA) predviđa udar sutra. Mogući su snažni prikazi Aurore Borealis i to mnogo južnije od njezinog uobičajnog pojavljivanja u arktičkom pojasu. Također, moglo bi doći do poremećaja u radu GPS-a i amaterskih radio signala.

S obzirom na to da je Sunce sada u aktivnoj fazi svog 11-godišnjeg solarnog ciklusa, očekuje se porast incidenata poput ovih. Obično ove oluje mogu prouzročiti prekide rada GPS navigacijskih sustava što bi moglo dovesti do problema u putovanjima malih zrakoplova i brodova. Drugih razloga za brigu nema (ako ovi nisu dovoljno veliki).