Nova vojna tehnologija i taktika: Britanci tvrde da imaju dronove koji mogu napadati u rojevima!

Jedna od meta roja dronova su i radarski sustavi. Ideja je da će protuzračna obrana uništiti neke dronove, ali neki će se sigurno probiti do neprijateljskih radara i uništiti ih...

Tijekom Global Air and Space Chiefs’ Conferencea koji se prošlog tjedna održao u Londonu, šef britanskih Kraljevskih zračnih snaga Sir Mike Wigston rekao je da su rojevi bespilotnih letjelica spremni za borbu protiv neprijatelja, objavio je Defense News. Wigston je izvijestio da su tijekom tri godine pripadnici RAF-ove 216. eskadrile za testiranje i procjenu te Ured za brze sposobnosti isprobali ukupno pet tipova bespilotnih letjelica u 13 eksperimenata s različitim nosivostima, platformama i kontrolnim sustavima te cijelu opreciju uzdignuli na operativno korisnu i relevantnu sposobnost.

Wigston je dodao da se dvije trenutno zaraćene vojske, ruska i ukrajinska, oslanjaju na kopneno ljudstvo i topništvo, dok Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zapadne zemlje koriste zračni pristup i nadmoć. Jedna od meta roja dronova su i radarski sustavi. Ideja je da će protuzračna obrana uništiti neke dronove, ali neki će se sigurno probiti do neprijateljskih radara i uništiti ih… S obzirom na nisku cijenu dronova, rizik je i više nego prihvatljiv.