Stijene razbija plazma: Novi sustav buši tunele 100 puta brže i s minimalnim troškovima!

Sustav bi trebao početi komercijalno bušiti tunele krajem godine

Startup Earthgrid iz San Francisca razvija robota za bušenje pomoću plazme koji je sposoban kopati tunele 100 puta brže i do 98 posto jeftinije od postojećih sustava za bušenje, otkriva New Atlas. Za razliku od konvencionalnih strojeva za bušenje, koji obično koriste masivne rezne kotače za polagano iskopavanje tunela, Earthgridov robot razbija stijene na visokim temperaturama procesom koji se zove spalacija.

Earthgrid također tvrdi da je njegov sustav, koji ne mora doći u izravni kontakt sa stijenama dok iskopava, toliko brz i jeftin da će otvoriti čitav niz mogućnosti. Drugim riječima, projekti koji su se nekada smatrali preskupima sada će biti mogući.

Earthgrid trenutno radi na financiranju prije pokretanja projekta i razvija svoj robotski sustav za spalacionu bušilicu s nekoliko plazma baklji koje griju na 27.000 °C. Kada je u funkciji, sustav će zapaliti baklje i rotirati diskove na kojima se nalaze kako bi raznio stjenovitu površinu na svom putu. Baklje na diskovima raspoređene su u Fibonaccijevu spiralu, što znači da se šire od središta za punu pokrivenost. Krhotine se skupljaju u malim kolicima.

Verzija stroja koja koristi 72 plazma baklji za bušenje bušotine od 1 metra zahtijevala bi otprilike 40 megavata električne energije na postavkama niske snage.

Koristeći konfiguraciju velike brzine, Earthgrid kaže da može bušiti do 1 kilometar dnevno, što je otprilike 100 puta brže od postojećih sustava. Kao referentna točka, tvrtka Boring Company Elona Muska napravi otprilike 0,24 km dnevno sa svojim mehaničkim strojem za probijanje tunela Prufrock.

Puno smo jeftiniji, stoji na web stranici Earthgrida, zbog daleko nižih operativnih troškova (nema potrebe za mijenjanjem svrdla i reznih glava više puta dnevno, mnogo niža potrošnja energije, mnogo je manje radnika, nema isplake za bušenje i/ili kemikalija za bušenje koje treba zbrinuti, lakše je uklanjanje otpada…). Prema tvrtki, jeftina konfiguracija sustava mogla bi koštati otprilike 300 USD  po metru tunela.

Sustav bi trebao početi komercijalno bušiti tunele krajem godine.