BMW-ove oznake verzija automobila: Znate li zašto je baš – 745Le?

BMW modeli su rangirani po snazi ​​u kilovatima, a vozila od 300 do 350 kilovata spadaju u kategoriju 45

U svom službenom podcastu nazvanom Changing Lanes, BMW objašnjava kako su automobili nazvani. Stari, jednostavni dani kada su znamenke u sredini predstavljale zapreminu motora uglavnom su nestali, a primjer koji navodi BMW je model 745e – 7 se još uvijek odnosi na seriju modela, u ovom slučaju seriju 7, s neparnim brojevima za oznaku konvencionalnih modela, dok su parni obično rezervirani za sportske kupee.

Poslije prve brojke postaje stvarno zanimljivo jer znamenke u sredini, 45 u ovom slučaju, ne predstavlja obujam motora u litrama, budući da 745e ne pokreće 4,5-litreni agregat. Umjesto toga, BMW modeli su rangirani po snazi ​​u kilovatima, a vozila od 300 do 350 kilovata spadaju u kategoriju 45.

To bi moglo zvučati zbunjujuće, ali BMW tvrdi da je to bilo potrebno s obzirom na to koliko su danas raznoliki pogonski agregati, s puno dostupnih benzinskih, dizelskih, blagih hibrida i plug-in hibridnih konfiguracija. Posljednje slovo ne bi trebalo biti misterij jer e predstavlja plug-in hibrid, slično kao što i označava automobile s ubrizgavanjem benzina, a d za dizelaše. Na slici je verzija 745Le, a L znači Lang ili produženu verziju limuzine.