Moćne njemačke Panzerhaubitze 2000 moraju na servis: S korištenjem u Ukrajini pojavio se jedan problem!

Njemačka vojska vjeruje da su problemi povezani s velikom brzinom paljbe kojom ukrajinske oružane snage koriste oružje u borbi protiv ruskih osvajača

Njemačka je Ukrajini isporučila samohodne haubice u sklopu programa vojne pomoći. Panzerhaubitze 2000 je iznimno efikasno oružje, jedan od najmodernijih sustava te vrste, koje je i u sastavu hrvatskih oružanih snaga. No čni se da se na bojištu u Ukrajini javljaju i specifični problemi, koji su povezni s načinom uporabe ovog preciznog topničkog sustava. Manjak topničkog naoružanja Ukrajince tjera na maksimalno trošenje onoga što imaju, a to ostavlja tragove na opremi.
Samo mjesec dana nakon isporuke njemačkih topničkih sustava (155 mm) Ukrajini, samohodne haubice pokazuju znakove istrošenosti. To je objavio magazin Spiegel. Kijev je sredinom tjedna obavijestio Ministarstvo obrane u Berlinu da su neki od sedam sustava Panzerhaubitze 2000 isporučenih krajem lipnja nakon intenzivnog granatiranja ruskih položaja prikazali poruke o pogrešci na displeju računala, što znači da je nekoliko haubica potrebno popraviti.
Bundeswehr vjeruje da su problemi povezani s velikom brzinom paljbe kojom ukrajinske oružane snage koriste oružje u borbi protiv ruskih osvajača – mehanizam za punjenje haubice je zbog toga pod ogromnim opterećenjem. Stotinu granata dnevno smatra se paljbom visokog intenziteta, ali Ukrajinci su očito ispalili daleko više granata. Bundeswehr je obećao brzo poslati daljnje pakete rezervnih dijelova u Ukrajinu kako bi se riješili problemi.
Istovremeno je savezna vlada pregovarala s industrijom naoružanja o uspostavi centra za popravke u Poljskoj, gdje bi se potrebni popravci isporučenog materijala mogli brže izvršiti.