Nije lijep, ali je koristan: U proizvodnju kreće prvi električni automobil prekriven solarnim pločama!

Proizvođač obećava besplatnu energiju za prosječno 112 kilometara dodatnog dosega tjedno ili za 5800 kilometara vožnje godišnje

Njemački start-up električnih automobila Sono Motors predstavio je serijsku verziju svog solarnog automobila Sion. Potpuno prekriven solarnim ćelijama, trebao bi generirati vlastitu električnu energiju. Izlazak na tržište planiran je za jesen 2023.

Posebnost Siona ostaje njegova karoserija obložena solarnim ćelijama. Na suncu, fotonaponska tehnologija puni bateriju, koja se može puniti i na utičnici. Proizvođač obećava besplatnu energiju za prosječno 112 kilometara dodatnog dosega tjedno ili za 5800 kilometara vožnje godišnje.

Ugrađena baterija ima kapacitet 54 kWh, što bi trebalo biti dovoljno za oko 305 kilometara vožnje. Wallbox utičnica puni do 11 kW, dok je maksimalna brzina punjenja na DC punionica 75 kW. Početna cijena bi trebala biti nešto niža od 30.000 eura.

Sion će sastavljati finski ugovorni proizvođač Valmet, a prije puštanja na tržište, Sono planira proizvesti 16 funkcionalnih automobila za testne vožnje te 21 karoseriju za testove sudara. Možda ovom automobilu nitko neće tepati da je lijep, ali mogao bi se pokazati korisnim…