Jedna kompanija tvrdi da ima ‘čarobni’ premaz: Za dvije godine autopronice će biti suvišne?!

Prozirni nano film može prekriti cijeli automobil poput druge kože

Nano premazi nisu velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine. No novi nano premaz ide još dalje i prijeti budućnosti autopraonica. Američka tvrtka Actnano planira osigurati trajno čiste karoserije, očistiti prozore automobila od kondenzacije te zaštititi presvlake i elektroniku od prljavštine s novom formulom nano premaza. Prozirni nano film može prekriti cijeli automobil poput druge kože. Premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima učinak samočišćenja. Za otprilike dvije godine pranje automobila moglo bi postati suvišno s proizvodom koji Actnano zove nanoGUARD, barem tako tvrde izumitelji.

Nanosloj bi mogao zaštititi senzore radarskih sustava automobila od nanosa prljavštine, snijega i leda, što je iznimno važno za funkcioniranje sustava aktivne sigurnosti.

Actnano svoje premaze želi ponuditi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu sofa, tepiha… Tvrtka također vjeruje da može ponuditi vodootporne mobilne telefone i USB memorije i slušalice otporne na znoj. Premaz sprječava kondenzaciju i koroziju, može se nanositi izravno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne spojeve fluora i halogena. Predobro da bi bilo istina? Vrijeme će pokazati, BMW i Porsche su kupili udjele u Actnanu, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namjere i insiderske informacije.