Znanstvenici upozoravaju: Kišnica u cijelom svijetu nije više dobra za piće!

Najviše zabrinjava činjenica da je prisutnost ovih kemikalija u kišnici praktički nepovratna...

Novi podaci znanstvenika pokazuju da je globalno širenje određenih opasnih kemikalija toliko uznapredovalo da se nesigurne razine per- i polifluoroalkilnih tvari (PFAS) mogu pronaći u kišnici iz svih dijelova svijeta.

Nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Stockholmu i Tehnološkog Instituta ETH Zurich sugerira da se PFAS, kemikalija koja se koristi u širokom spektru industrijskih i potrošačkih procesa, nalazi u kišnici čak i u najudaljenijim mjestima na svijetu, poput Antartika ili planina u Tibetu.

Na primjer, preporučena vrijednost vode za piće za jednu dobro poznatu tvar u PFAS-u, perfluorooktansku kiselinu (PFOA), koja uzrokuje rak, smanjila se za 37,5 milijuna puta u SAD-u. Problem je u tome što razine PFOA u kišnici diljem svijeta sada premašuju sigurni prag naveden u novim preporukama Agencije za zaštitu okoliša (EPA). Na temelju najnovijih američkih smjernica za PFOA u pitkoj vodi, kišnica bi se posvuda smatrala nesigurnom za piće.

Koautor studije Martin Scheringer rekao je:

– Imalo bi smisla definirati planetarnu granicu posebno za PFAS premda je, kao što zaključujemo u radu, ta granica prema sadašnjim normama prekoračena.

Najviše zabrinjava činjenica da je prisutnost ovih kemikalija u kišnici praktički nepovratna… A kišnica je ključna za punjenje svjetskih izvora pitke vode.