Airbus je demonstrirao način uštede goriva: Zrakoplovi lete jedan iza drugoga!

Airbus će tražiti dobivanje certifikata za operativni koncept nazvan fello’fly i nada se da će ga implementirati za putničke letove do sredine ovog desetljeća

Airbus UpNext, podružnica Airbusa, zadužena za tehnološke inovacije, pokrenula je 2019. projekt demonstracijskih letova zrakoplova u formaciji. Posljednji demonstracijski let izveden je nedavno, potvrđujući izvanredne rezultate ovog uistinu jedinstvenog rješenja.

Princip je inspiriran velikim pticama selicama koje lete u dobro poznatoj formaciji u obliku slova V. Slično, zrakoplov koji leti na tragu strujanja vodećeg zrakoplova mogao bi značajno smanjiti potisak motora i potrošnju goriva.

Završnu demonstraciju izvela su dva testna zrakoplova A350, koji su letjeli u formaciji u transatlantskom zračnom prostoru reguliranog općeg zračnog prometa (GAT). Oni su letjeli na udaljenosti 3 km jedan od drugoga, od Toulousea (Francuska) do Montreala (Kanada). Rezultat? Smanjena emisija CO2 za 6 tona tijekom putovanja.

Prema Airbusu, ovi rezultati potvrđuju da bi ova metoda mogla dovesti do 5% uštede goriva na dugim letovima. Zvuči jednostavno, ali projekt je uključivao i rad na specifičnim sustavima kontrole leta, ne samo za najbolje rezultate nego i za sigurnost zrakoplova.

Zajedno s pružateljima navigacijskih usluga i partnerima za upravljanje zračnim prometom, zrakoplovna tvrtka uspješno je pokazala da se ova taktika može koristiti bez sigurnosnih rizika.

Čelnici projekta kažu da takva tehnika može revolucionirati civilno zrakoplovstvo ako se implementira u cijeloj industriji. Airbus će tražiti dobivanje certifikata za operativni koncept nazvan fello’fly i nada se da će ga implementirati za putničke letove do sredine ovog desetljeća.