Kviz pitanje: Znate li kako se naziva strah od vožnje automobila (i u automobilu)?

Fobija od boravka u autu je amaksofobija. Ona uključuje i sam proces vožnje, ali i vožnju u automobilu ili nekom drugom obliku prijevoza kao putnik

Dvije su riječi koje objašnjavaju strah od upravljanja motornim vozilom. Prvi je vehofobija i odnosi se na strah od aktivne vožnje. Latinski veho je vožnja.

Fobija od boravka u autu je amaksofobija. Ona uključuje i sam proces vožnje, ali i vožnju u automobilu ili nekom drugom obliku prijevoza kao putnik. Etimološki, riječ dolazi od grčkog amaxos (kočija) i fobos (strašni strah).

Uzroci ovih fobija mogu biti proživljena prometna nesreća, ali i neodređeni strah od vožnje ili putovanja. Simptomi koje osoba s amaksofobijom ima su znojenje, vrtoglavica, nelagoda u želucu, stezanje u prsima, ubrzani rad srca, nagon za plačem ili vriskom, napetost mišića i panika, koje prate negativne misli, briga, nesigurnost, strah i iščekivanje opasnosti.

Španjolska glumica Penélope Cruz, nakon premijere filma Ferrari, priznala je da ima fobiju i da ju prati od djetinjstva.

– Sestru je udario auto točno ispred mene, kad sam imala osam ili devet godina. Sjećam se da je vozač nosio crveni kaput – priznala je glumica.

Glumica je naglasila kako je to bio jedan od najtraumatičnijih trenutaka koje je proživjela u životu:

– Vrijeme je stalo u tom trenutku. To je velika trauma, vidjela sam da je izgubila svijest. Bila sam paralizirana.

Ako osjećate da biste mogli imati fobiju od vožnje, potrebno je potražiti savjet stručnjaka.