Je li tržište električnih automobila na rubu krize: Cijene vozila porasle su 15 posto, a slijede i novi udari…

Stručnjaci predviđaju da će cijene električnih automobila i dalje rasti i to ponajviše zbog rasta cijena sirovina potrebnih za proizvodnju baterija

Cijene petnaest najpopularnijih električnih automobila u Njemačkoj porasle su za 14,5 posto u kolovozu 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Prosječno povećanje cijene električnih automobila je 5385 eura! To je rezultat tržišne studije Centra za istraživanje automobila (CAR) koju je objavio Handelsblatt. Tesla Model 3 je poskupio za 7000 eura, osnovna verzija sada stoji 49.900 eura. Ford je povećao osnovnu cijenu za Ford Mustang Mach-E za za 9000 eura na 56.500 eura. Audi i Porsche također su povećali cijene. Stručnjaci predviđaju da će cijene električnih automobila i dalje rasti i to ponajviše zbog rasta cijena sirovina potrebnih za proizvodnju baterija.

Nova uredba njemačke vlade, koja uključuje i ograničenje poticaja za elektromobilnost, samo pojačava zabrinutost za budućnost elektromobilnosti. Naime, nitko neće platiti 35.000 eura za mali auto na baterije poput Renault Zoeija.

Od 2016. do 2021. država je potrošila oko 4,6 milijardi eura za promicanje elektromobilnosti.