Tisuću eura za sigurnost: U prodaju ide zračni jastuk za bicikliste!

Zračni jastuk puni se pomoću plina. Ukupna težina ruksaka je otprilike 800 grama

Evocov A.I.R. Ruksak Pro 18, koji ima integrirani sustav zračnih jastuka za zaštitu biciklista u slučaju sudara, bit će u prodaji ove jeseni. U Evocu su procijenili da postoji tržište za ovakav proizvod pogotovo zbog toga što je sve veći broj električnih bicikala koji postižu velike brzine. Zračni jastuk napuhat će se 0,2 sekunde nakon nesreće kako bi zaštitio vrat, rame i prsa biciklista. Ruksak također ima takozvani Liteshield Plus štitnik za leđa koji zadovoljava EN 1621-2 razinu 2 standarda za motociklističke oklope.

Srce sustava je senzorski kontrolirani 18-litarski zračni jastuk na napuhavanje koji drastično smanjuje sile udara u slučaju sudara. Može izdržati pritisak od sedam bara – što je ekvivalentno padu čelične ploče od 100 kg s visine od pet metara. Kada se zračni jastuk aktivira, sila udarca i ubrzanje koji djeluju na biciklista smanjeni su do 80%, kaže u Evocu. Ovo nije prvi put da je tehnologija zračnih jastuka uvedena za bicikliste. Hövding već nudi ovratnik koji se napuhava kako bi zaštitio glavu u slučaju sudara. Evocov A.I.R. Pro 18 ima senzorsku jedinicu koja se može puniti preko USB-a i opremljena je sa šest senzora koji mu omogućuju analizu položaja ruksaka do 1100 puta u sekundi. Zračni jastuk puni se pomoću plina. Ukupna težina ruksaka je otprilike 800 grama.

Nakon što se zračni jastuk otvori i provjeri ima li oštećenja, sustav se jednostavno može ponovno upotrijebiti s novim uloškom. Baterija sustava traje 32 sata, a raspon radne temperature je od 0°C do +40°C. Sada najbolji dio – cijena zračnog jastuka je 1000 eura.