Dan za povijest: NASA će za par dana svoju letjelicu zabiti u asteroid!

S obzirom na to da DART nije masivan, letjelica će vjerojatno samo malo pomaknuti asteroid s putanje

Pomalo je deplasirano danas govoriti da je najveći strah čovječanstva da će našu kuglu udariti veliki asteroid i jednostavno nas ukinuti sa svim ostalim živim bićima i biljakama u trenutku kada se u našoj blizi vodi krvavi rat koji može postati mnogo više od lokaliziranog sukoba. Nešto mi govori da će ljudskoj rasti prije presuditi netko koga dobro poznamo, a ne neki kamen iz svemira. No za sve scenarije se treba pripemati, a Američka svemirske agencija (NASA) brine i o mogućim udarima asteroida.

NASA je u studenome prošle godine lansirala DART (Double Asteroid Redirection Test Mission),  a svemirska letjelica će udariti binarni asteroid nazvan Didymos, 26. rujna. Dio je to testa koji treba pokazati možemo li skrenuti nebesko tijelo.

DART nije naoružan, umjesto bombi oslanja se na brzinu i masu. S dimenzijama 12,5 metara × 2,4 metra, zabit će se u manji manju svemirsku stijenu Didymosa (160 metara u promjeru) pri brzini od 24.140 km/h. S obzirom na to da DART nije masivan, letjelica će vjerojatno samo malo pomaknuti asteroid s putanje. Znanstvenici na Zemlji očekuju da će asteorid promijeniti putanju za manje od jedan posto, ali i to je dovoljno za ovo prvo lansiranje.

Promjena će biti vidljiva na Zemlji sa specijaliziranom opremom. Didymos će u trenutku udara biti gotovo 11 milijuna km udaljen od našeg planeta, tako da što god da učinimo s njim neće predstavljati prijetnju za nas u bliskoj budućnosti.