Kriza ne pita za ekologiju: Europske države otvaraju termoelektrane na ugljen!

Njemačka je donijela hitni zakon kako bi se omogućilo ponovno aktiviranje oko 8 gigavata električne energije proizvedeno u elektranama na ugljen

Njemačka, Austrija, Francuska i Nizozemska vraćaju se proizvodnji električne energije na ugljen, odnosno otvaraju termoelektrane. Razlog je, naravno, smanjena opskrba plinom u Europskoj uniji.

Njemačka je donijela hitni zakon kako bi se omogućilo ponovno aktiviranje oko 8 gigavata električne energije proizvedeno u elektranama na ugljen u vrijeme kada su zalihe plina kritično niske.

Nizozemska je promijenila zakon kako bi elektrane na ugljen mogle raditi punim kapacitetom do kraja 2023., a Francuska i Austrija planiraju ponovno otvoriti elektrane na ugljen. Francuska kaže da neće produžavati radno vrijeme elektrana na ugljen nakon ove zime.

Sada, u državama u kojima planiraju otvoriti elektrane na ugljen najavljuju da to neće pretjerano utjecati na emisije štetnih plinova. Kada bi se aktivirane elektrane na ugljen počele koristiti velikim kapacitetom, ukupne emisije u Europskoj uniji porasle bi za 1,3 posto, s emisijama u energetskom sektoru koje bi se povećavale za 4 posto godišnje.