Potjera za bjeguncima u prometu: Znate li koja europska policija jedina koristi bull-barove na svojim vozilima?

Još 2006. godine Europska unija regulirala je postavljanje bull barova na automobile, a opseg i strogoća mjera bili su jednaki njihovoj zabrani

Slika već govori tisuću riječi i da, odgovor je češka policija! U suradnji sa Škodom razvijen je poseban bull bar koji je u skladu s propisima. Naime, još 2006. godine Europska unija regulirala je postavljanje bull barova na automobile, a opseg i strogoća mjera bili su jednaki njihovoj zabrani. Cilj je bio zaštita pješaka jer u sudaru vozila s cjevastom strukturom i hodača izgledi za preživljavanje potonjih naglo se smanjuju. 

Zbog toga su Škoda i češka policija zajedno dizajnirali bull bar koji je po propisima i ne podsjeća na masivne strukture američke policije, a opet ima funkciju. Policiji je dostavljeno 249 modificiranih Octavia, a kao što vjerojatno pretpostavljate, njihov posao su potjere za motoriziranim kriminalcima i nasilno isključivanje iz prometa (ono što u SAD-u zovu PIT manevar), guranjem s ceste. Također, bull barovi služe i kad je potrebno pomaknuti vozila koja su sudjelovala u prometnim nesrećama s ceste.