Krovne kutije i nosači: Skinite ih nakon korištenja jer značajno povećavaju potrošnju goriva!

Čak i prazan krovni nosač može dodati do 15% računu za gorivo

Krovne kutije i nosače treba ukloniti ako ih nećete koristiti. Krovna kutija teži u prosjeku između 15 i 20 kilograma, povećava otpor zraka i potrošnju goriva do dvije litre. Idemo biti malo precizniji. Znate i sami da su automobili dizajnirani tako da su aerodinamično najefikasniji ako ništa na njih ne dodajete. Ako ste to prisiljeni činiti, uklonite sve nakon korištenja ili ste u skupini ljudi koji nemaju problem s plaćanjem većeg računa za gorivo, a takvih je malo. 

Jedno istraživanje otkrilo je povećanje potrošnje goriva za 50% s krovnim kutijama, ali to je ipak ekstreman slučaj. Obično vozači troše između 10 i 25% više na gorivo zbog svoje krovne kutije. To je zato što povećanje prednje površine djeluje negativno na aerodinamiku. Čak i prazan krovni nosač može dodati do 15% računu za gorivo. Dodatna težina i otpor zraka krovne kutije, bicikala ili prtljage pričvršćene za krov pogoršavaju situaciju. Što je veća brzina i što je vozilo aerodinamičnije, učinak je veći.

Drugo istražvanje pokazalo je zanimljive rezultate s krovnim nosačima za bicikle. S njima auto troši oko 10 posto goriva na 100 km nego bez njih. S natovarenim biciklima (na krovu) potrošnja je veća 25 posto.