Ogromna ulaganja: Svjetske sile planiraju ogromne troškove nuklearnog naoružavanja do kraja desetljeća!

U bliskoj budućnosti biti poželjnije manje bojeve glave koje se mogu razmjestiti u zrakoplove i instalirati na kopnene balističke projektile

Cijeli svijet će sigurno biti mirniji kada zna da nuklearne sile planiraju potrošiti milijarde dolara na povećanje arsenala. Bombi nikada dosta, a situacija u Ukrajini je zgodan povod da se u ime nesigurnosti poveća broj nuklearnih bombi. Allied Market Research u nedavnom izvještaju objavio je zanimljive podatke.

Zemlje poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva diverzificirale su svoj nuklearni arsenal u zrakoplovne bombe, kopnene interkontinentalne balističke rakete (ICBM) i balističke rakete u podmornicama (SLBM). Nuklearno oružje je također dostupno u širokom rasponu dometa od 1000 km do 5000 km. Tek toliko da se sve potencijalne točke neprijatelja mogu pokriti. Tako god to bio!

Tijekom hladnoratovske ere SAD i Rusija su brzo povećale svoj nuklearni arsenal u pokušaju da uspostave stratešku i političku dominaciju. Početkom desetljeća SAD je imao oko 5550 bojevih glava, a Rusija se zaustavila na 6255 bojevih glava. Veliki dio navedenoga ide u zasluženu mirovinu krajem ovog desetljeća.

Stoga se očekuje da će obje ove zemlje povećati svoju potrošnju na nuklearno oružje u sljedećih nekoliko godina. Nedavni prijedlog izdataka za obranu američkog predsjednika Joea Bidena najveći je koji je zemlja vidjela u mirnodopskim vremenima i očekuje se da će se dosta novca potrošiti na modernizaciju nuklearnog oružja. U izvještaju se procjenjuje da će do kraja desetljeća Rusija i SAD povećati broj nuklearnih bojevih glava te da će imati više od 6000 primjeraka – svaka.

Allied Market Research otkriva da će u bliskoj budućnosti biti poželjnije manje bojeve glave koje se mogu razmjestiti u zrakoplove i instalirati na kopnene balističke projektile.

Očekuje se da će tržište nuklearnih bombi i projektila porasti za gotovo 73 posto, sa 72,64 milijarde dolara u 2020. na 126,34 milijarde dolara do 2030. godine, što je ukupna godišnja stopa rasta od 5,4 posto u ovom desetljeću.

Azijsko-pacifička regija će dominirati ulaganjima u nuklearne bombe. Tekuće geopolitičke napetosti na indijskom potkontinentu zajedno s kineskim planovima za izgradnju silosa za nuklearno oružje učinit će regiju glavnim odredištem za nuklearno naoružanje. Dakle, dodatno će se naoružavati Kina, Indija i Pakistan.