Najmoderniji američki nosač aviona je isplovio: Krenuo je u akciju na Atlantik!

Admiralski brod, uvježbavat će protuzračnu obranu, protupodvodno ratovanje, pomorske operacije, protuminske protumjere...

Najnoviji i tehnološki najsofisticiraniji nosač zrakoplova u američkoj mornarici bit će raspoređen u atlantsku regiju od danas. USS Gerald R. Ford (CVN 78), zajedno s udarnom skupinom koja uključuje saveznike iz NATO-a, isplovio je iz Norfolka u Virginiji kako bi izveo operacije u Atlantskom oceanu, navodi se u službenom priopćenju za javnost koje je objavila američka mornarica. Nosač zrakoplova koštao je SAD više od 13 milijardi dolara i najskuplja je vojna oprema na svijetu.

– USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group će se razmjestiti, integrirajući se sa saveznicima i partnerima, kako bi demonstrirao svoju smrtonosnost u više domena, punog spektra – rekao je adm. Daryl Caudle iz Zapovjedništva snaga američke flote.

Admiralski brod, uvježbavat će protuzračnu obranu, protupodvodno ratovanje, pomorske operacije, protuminske protumjere i amfibijske operacije sa saveznicima i partnerima, navodi se u priopćenju za javnost.

– Atlantik je područje od strateškog interesa – rekao je viceadmiral Dan Dwyer, zapovjednik 2. američke flote. Približno 9000 pripadnika mornarice i vojske iz devet različitih zemalja, uključujući 20 brodova i 60 zrakoplova, bit će uključeno u akciju. Devet zemalja sudionica su Sjedinjene Države, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Španjolska i Švedska.