Bogati plaćaju više: U Finskoj nisu rijetke prometne kazne veće od 50.000 eura, a jedan Švicarac platio je rekordan iznos zbog vožnje od 290 km/h!

U nekim državama u Europi situacija je ipak drukčija jer se prate prihodi, a prema tome će se odrediti i kazne za prekršaje u prometu

Prometne kazne pogađaju nas različitom magnitudom, ovisno o primanjima i imovini. Nekome ni 20.000 kuna ne znači ništa, a nekome je 300 kuna previše. U nekim državama u Europi situacija je ipak drukčija jer se prate prihodi, odnosno imovinski cenzus, a prema tome će se odrediti i kazne za prekršaje u prometu. Upravo zato da oni s najviše novca nisu najbahatiji na cestama, odnosno da i oni primjereno osjete snagu sile zakona.

Najveća kazna za jedan prometni prekršaj izdana je 2010. godine u Švicarskoj. Jedan vozač na autocesti je u Mercedesu SLS vozio čak 290 km/h. Policija ga je uhvatila i to ga je koštalo 650.000 eura.

Finska je također jedna od zemalja u kojima se kazne određuju po imovinskom cenzusu, odnosno prema prihodima. U toj državi izdano je mnogo kazni većih od 50.000 eura. Tko ima više, a odluči biti prebrz, taj će i platiti. Švedska, Danska, Njemačka, Austrija i Francuska također imaju obračun prometnih kazni prema prihodima.