Punjenje električnog automobila za pet minuta? NASA tvrdi da je to moguće uz pomoć svemirske tehnologije!

Tehnika hlađenja, koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Purdue uz financiranje NASA-e, mogla bi povećati količinu električne struje iz punjača za električne automobile na oko 1400 ampera

Punjenje električnog automobila za manje od pet minuta, prema NASA-i, uskoro će biti moguće. Američko sveučilište Purdue, uz financiranje NASA-e, razvilo je eksperimentalnu tehnologiju za buduće svemirske misije. Tehnologija je namijenjena za hlađenje opreme u svemiru, ali bi se mogla koristiti i za hlađenje kabela tijekom punjenja baterija električnih vozila. Vrijeme punjenja bi stoga bilo manje od pet minuta. Znate da su ponekad potrebni i sati da se napuni baterija, a u najboljem slučaju, taj proces traje četrdesetak minuta (do 80 posto napunjenosti). Tehnika hlađenja, koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Purdue uz financiranje NASA-e, mogla bi povećati količinu električne struje iz punjača za električne automobile na oko 1400 ampera. Sada Teslin Supercharger postiže maksimalnih 180 ampera, dok standardni punjači obično ne mogu podnijeti ni 150 ampera.

Purdueov kabel za punjenje čak je mogao ići do 2400 ampera tijekom eksperimenata, mnogo više od 1400 ampera potrebnih da se vrijeme punjenja smanji na pet minuta. Znanstvenici su uspjeli isporučiti 4,6 puta više energije od najbržeg kabela danas zahvaljujući novoj tehnologiji hlađenja koja može ukloniti do 24,22 kilovata topline. Tehnologija koristi ohlađenu tekućinu, koja može izvući više topline iz kabela za punjenje, čime se izbjegava pregrijavanje.