Napokon američki konkurent Rolls-Royceu: Vrijedi li ovaj Cadillac 300.000 dolara?

Perjanica Cadillaca do profinjenosti u vožnji dolazi prilagodljivim zračnim ovjesom

Mala je niša kupaca koji su spremni izdvojiti više od 300.000 dolara (oko 2.3 milijuna kuna) za automobil, a u tom društvu gospodare Rolls-Royce i Bentley. Američka autoindustrija dugo je živjela daleko od tih visina, a sada planira ispitati tržište. Da, Cadillac Celestiq košta (barem) 300.000 dolara. Električni luksuzni automobil ima baterijski paket od 111 kWh, koji pokreće sustav pogona na sva četiri kotača s dva motora koji razvijaju 600 KS (447 kW/608 PS) i pružaju 867 Nm okretnog momenta. Ove postavke omogućuje automobilu da ubrza od 0-100 km/h za 3,8 sekundi i prijeđe otprilike 483 km s jednim punjenjem.

Celestiq podržava DC brzo punjenje do 200 kW. To je puno manje od vozila s brzinom punjenja 350 kW – a to nude jeftiniji Porsche Taycan i mnogo jeftiniji Hyundai Ioniq 5. Unatoč tome, Cadillac je istaknuo da bi model trebao dosegnuti 126 km dometa za samo 10 minuta punjenja.

Perjanica Cadillaca do profinjenosti u vožnji dolazi prilagodljivim zračnim ovjesom i aktivnim stražnjim sustavom upravljanja koji omogućuje zakretanje stražnjih kotača do 3,5 stupnjeva. Taj sustav stražnje kotače može okretati u istom ili suprotnom smjeru od prednjih kotača radi poboljšanja manevriranja pri malim brzinama ili povećanja stabilnosti pri velikim brzinama. Obećava Cadillac i veliki luksuz u kabini te tihu vožnju. Kabina izgleda poput trgovine bijele tehnike, odnosno odjela s televizorima jer su svi mogući prostori ispunjeni ekranima.

Novi Cadillac se vozi na potpuno novoj arhitekturi posvećenoj isključivo Celestiqu. Mnogi analitičar tvrde da je cijena pretjerana i da se Cadillac ne može mjeriti s Rolls-Royceom…