Nema milosti za prekršitelje: Na trak za autobuse instalirali su stupić koji se automatski podiže i uništava automobile!

U četvrtak, 4. studenog, pedeseti, jubilarni automobil udario je u stupić

Vozači koji koriste prometni trak za autobuse i taksije nisu samo hrvatska pojava. Mogli bismo citirati popularni rock bend Film i zapjevati: Mi nisamo sami! Čak i u državama u kojoma je vozačka kultura na malo višem nivou ima svega pa i u jednoj Nizozemskoj. Samo, tamo su vlasti mnogo radikalnije pa su na trak za autobuse i hitne službe instalirale stupiće koji se automatski podižu, ako iznad njih prolaze ostala vozila.

Prošle su godine lokalne vlasti postavile automatski stupić u Haagu, u Nizozemskoj, kako bi spriječile automobile da voze iza autobusa i vozila hitne pomoći u njihovom traku. Stupić se može spustiti na kolnik kako bi omogućio prolaz autobusima i vozilima hitne pomoći, ali se zatim će se potom ponovno podići kako bi spriječio druge automobile da slijede iza njih. Međutim, piše Regio15, otkako je postavljen u lipnju 2021., 50 automobila zaletjelo se u stupić.

Kada se prvi put pojavio, vozači su se zabijali u njega gotovo na dnevnoj bazi. Zabilježen je tjedan u kojem je 11 automobila udarilo u stupić, a u jednom su se danu čak tri automobila zabila u njega. Težih ozljeda nije bilo. Međutim, kad god netko udari u stupić, to mu obično uništi auto. To je čvrsti stup od nehrđajućeg čelika i koji iskoči dovoljno visoko da ozbiljno ošteti automobil.

U četvrtak, 4. studenog, pedeseti, jubilarni automobil udario je u stupić. Bila je to bijela Toyota Yaris, čiji je vozač rekao policiji da su pokušali prijeći preko stupića, odmah iza autobusa, ali nisu uspjeli. Cijeli prednji kraj bio je oštećen – prednji branik je bio razbijen, poklopac motora je bio slomljen, a farovi su iskočili. Srećom, niti jednom od dvoje putnika nije bila potrebna medicinska pomoć.