Naljepnice na limu ili plastici automobila: Kako ih ukloniti?!

Opcija je da probate dobro namočiti naljepnicu toplom vodom prije nego što je probate ukloniti

Ukusi su različiti, netko voli čistu površinu automobila, netko je ukrašava naljepnicama, a netko misli da je potrebno upozoriti vozače iza sebe da je u vozilu mali Perica, ponos obitelji… Naljepnice na limu ili plastici vozila u nekom trenutku će možda izgubiti estetsko značenje, a možda ste i kupili oblijepljeno rabljeno vozilo i želite go osloboditi dubioznih poruka, a možda je i prošla i predizborna kampanja pa nema potrebe dalje promovirati kandidata, koji je zauzeo neku udobnu fotelju.

Kako skinuti naljepnice s automobila? One su napravljene da traju, otporne su na vodu i UV zrake, a pritom su toliko ljepljive da ćete, napadnete li ih bez prikladne pripreme, na njima slomiti nokte. Probajte s noktima polako, ako ne ide ili ako odlijepite samo dio naljepnice – odustanite.

Dvije su opcije, prva je da dobro namočite naljepnicu toplom vodom prije nego što je probate ukloniti. Druga opcija je u toploj vodi razmutiti malo sapuna pa opet namočiti naljepnicu. Potom probajte noktima ili starom kreditnom karticom lagano (oprezno) sastrugati naljepnicu. Jedna od opcija je zagrijavanje fenom, ali pretjerano izlaganje vrućini u kombinaciji s pokušajima skidanja naljepnica može rezultirati oštećenjima boje. Također, nije loša i kombinacija vode i malo octa, ali uvijek budite oprezni i dobro na kraju čistom vodom isperite površinu koju ste obrađivali. Nemojte ocat ostavljati dugo na površini vozila jer bi mogao oštetiti boju.

Na kraju, tu su i specijalizirana sredstva za skidanje naljepnica, ali prije uporabe dobro pročitajte uputstva (je li sredstvo prikladno za plastiku ili lim).