Europska komisija je odlučila: Predstavljena je Euro 7 norma, a prvi put su objavljena i ograničenja za električne automobile!

Novi Euro 7 standardi emisija osigurat će da automobili, kombiji, kamioni i autobusi budu čišći, u stvarnim uvjetima vožnje

Europska komisija je predstavila prijedlog za smanjenje onečišćenja zraka novih motornih vozila koja se prodaju u Europskoj uniji, ili novu Euro 7 normu.  Novi Euro 7 standardi osigurat će čišća vozila na cestama i poboljšanu kvalitetu zraka, štiteći zdravlje građana i okoliš, kažu u Komisiji te nastavljaju da standardi Euro 7 i standardi emisija CO2 za vozila idu ruku pod ruku kako bi građanima pružili bolju kvalitetu zraka.

Novi Euro 7 standardi emisija osigurat će da automobili, kombiji, kamioni i autobusi budu čišći, u stvarnim uvjetima vožnje koji bolje odražavaju situaciju u gradovima gdje su problemi s onečišćenjem zraka najveći i to na puno dulje razdoblje nego prema trenutnim pravilima. Prijedlog se bavi emisijama iz ispušnih cijevi, kao i iz kočnica i guma. Također doprinosi postizanju novih strožih standarda kvalitete zraka koje je predložila Komisija 26. listopada 2022.

Najavljeno je da će 2035. svi automobili i kombiji prodani u EU imati nultu emisiju CO2. Međutim, 2050. očekuje se da će više od 20% automobila i kombija te više od polovice težih vozila na cestama i dalje imati motore s unutarnjim sagorijevanjem, koji će tada biti stari i po dvadeset godina (i više). Električna vozila zbog svoje povećane mase također onečišćuju trenjem kočnica i guma (sitne čestice i mikroplastika). Pravila Euro 7 smanjit će sve te emisije i održati vozila pristupačnima potrošačima.

Pravila standarda Euro 7 donose ograničenja emisija za sva motorna vozila, tj. automobile, kombije, autobuse i kamione pod jedinstvenim skupom pravila. Nova su pravila neutralna u pogledu goriva i tehnologije, postavljaju ista ograničenja bez obzira na to koristi li vozilo benzin, dizel, električni pogon ili alternativna goriva. Tako je omogućena bolja kontrola emisija onečišćujućih tvari iz svih novih vozila. Sada će testiranja bolje odražavati niz uvjeta koje vozila mogu doživjeti diljem Europe, uključujući temperature do 45°C ili kratka putovanja tipična za svakodnevna putovanja na posao.

Ograničenja će se postrožiti za kamione i autobuse, dok će se sada primjenjivati ​​najniža postojeća ograničenja za automobile i kombije bez obzira na gorivo koje koristi vozilo. Nova pravila također postavljaju ograničenja emisija za prethodno neregulirane onečišćivače, kao što su emisije dušikovog oksida iz teških vozila.

Pravila Euro 7 bit će prvi svjetski standardi emisija koji će nadilaziti regulaciju emisija iz ispušnih cijevi i postaviti dodatna ograničenja za emisije čestica iz kočnica i pravila o emisijama mikroplastike iz guma. Ova će se pravila primjenjivati ​​na sva vozila, uključujući i električna.

Sva će vozila morati biti u skladu s pravilima dulje nego do sada. Sukladnost za osobna i kombi vozila provjeravat će se dok ta vozila ne navrše 200.000 kilometara i 10 godina starosti. Ovo udvostručuje zahtjeve koji postoje prema pravilima Euro 6/VI (100.000 kilometara i 5 godina starosti). Slična će povećanja biti i za autobuse i kamione.

Nova pravila regulirat će trajnost baterija ugrađenih u automobile i kombije kako bi se povećalo povjerenje potrošača u električna vozila. Ovo će također smanjiti potrebu za zamjenom baterija rano u životnom vijeku vozila, čime se smanjuje potreba za novim rijetkim sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.

Pravila Euro 7 osigurat će da se ne diraju u vozila i da vlasti mogu kontrolirati emisije na jednostavan način korištenjem senzora unutar vozila za mjerenje emisija tijekom životnog vijeka vozila.

Euro 7 će 2035. godine smanjiti ukupne emisije NOx iz automobila i kombija za 35% u usporedbi s Euro 6 normom, te za 56% u usporedbi s Euro VI normom za autobuse i kamione. Istodobno, čestice iz ispušnih cijevi smanjit će se za 13% iz automobila i kombija, te 39% iz autobusa i kamiona, dok će se čestice kočnica automobila smanjiti za 27%.

Ford je prvi komentirao ovu odluku i najavio da je besmisleno ulagati u tehnologije iz prošlosti (pročišćavanje benzinaca i dizelaša) kada je već nametnuta električna mobilnost u koju se također ulaže mnogo novca.