Slučajno otkriće: Ostaci Space Shuttlea Challenger pronađeni su u blizini Bermudskog trokuta!

NASA je potvrdila nalaze u priopćenju za javnost

Katastrofa Space Shuttlea Challenger 28. siječnja 1986. bio je još jedan tragični podsjetnik na rizičnost putovanja u svemir. U nesreći je poginulo svih sedam članova posade. Bio je to i prvi put da je NASA-inom programu letio jedan civil, nesretna učiteljica Christa McAulliife iz New Hampshirea. Misija STS -51L odnijela je živote NASA-inih astronauta Francisa “Dicka” Scobeeja, Michaela Smitha, Ronalda McNaira, Ellison Onizuke, Judith Resnik i Gregoryja Jarvisa.

Challenger je pomalo padao u zaborav sve do jučer kada je objavljena informacija da je tim ronioca prošlog ožujka otkrio dio shuttlea u blizini Floride, odnosno područja koje se naziva Bermudskim trokutom, a poznato je po brojnim nesrećama zrakoplova i brodova. Istraživači su bili u tom području tražeći zrakoplove iz doba Drugoga svjetskog rata za dokumentarni film History Channela kada su otkrili nešto što ih je zaintrigiralo. Na kraju su uspjeli napraviti jasnu video snimku svog otkrića.

Video snimka šest metara dugog donjeg dijela shuttlea snimljena je u svibnju i predana umirovljenom astronautu Bruceu Melnicku, koji je pretpostavio da bi to mogao biti ostatak Challengera. Tim je NASA-i u kolovozu predao ostatke, na kojima su prepoznatljive četvrtaste pločice korištene za zaštitu shuttlea od visoke temperature tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu. Agencija je potvrdila nalaze u priopćenju za javnost.

Dokumentarni film History Channela koji prikazuje ovo otkriće bit će emitiran u sklopu serijala Bermudski trokut: U prokletim vodama, 22. studenog.