Kada morate na sebi imati reflektirajući prsluk i kolike su kazne: Zašto ga je bolje imati nadohvat ruke?

Česte su presude u kojima se utvrđuje iznos naknade štete zbog smrti ili iznimno teških ozljeda nastalih zbog naleta na vozača koji traži reflektirajući prsluk u prtljažniku

Kada ste zadnji puta vidjeli vozača koji oko svog, na kolniku zaustavljenog vozila šeće i obilazi, a pri tom na sebi ima reflektirajući prsluk? Svašta ćete ugledati, ali reflektirajući prsluk na vozaču kraj zaustavljenog vozila vrlo rijetko. 

Reflektirajući prsluk obavezan je i u Republici Hrvatskoj! Svima negdje „zvoni“ kako kad ste „vani“ tj. u inozemstvu nema izlaska iz vozila zaustavljenog na kolniku bez oblačenja reflektirajućeg prsluka. A kod nas? Kod nas većini „zvoni“ da ga treba imati ako tko pita, onako u kompletu s prvom pomoći, trokutom i tim stvarčicama. Čisto da se pozitivno odgovori na pitanje imate li!

Ne nije u Hrvatskoj reflektirajući prsluk potrebno imati tek toliko da uđe u zapisnik,  već ga je potrebno imati na sebi uvijek kada je vozač prisiljen zaustaviti vozilo na kolniku, ne samo na autocesti i brzoj cesti. Uvijek!

Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na kolniku dužan je za vrijeme kretanja izvan vozila označiti se reflektirajućim prslukom, poduzeti sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila te vozilo odmah ukloniti s kolnika.

Uvijek, bez iznimke! Bitno je da vas drugi vozači vide! Bitno je da vas pravodobno vide! Mnogi vozači glavom su platili zaustavljanje na kolniku. Izađu, kopaju po prtljažniku, obilaze oko vozila i stradavaju jer je na njih naletjelo drugo vozilo!

Odveć su česte presude u kojima se utvrđuje iznos naknade štete zbog smrti ili iznimno teških ozljeda nastalih zbog naleta na vozača koji traži reflektirajući prsluk u prtljažniku. Tako se u brojnim presudama primjerice konstatira  „da je vozač, tužitelj izišao iz vozila, upalio sva četiri pokazivača smjera, stao iza svog vozila i otvorio bunker kako bi iz istog izvadio trokut radi označavanja mjesta na kojemu je zaustavljeno njegovo vozilo na kolniku i reflektirajući prsluk, u kojem trenutku se svojim vozilom reg. oznake B3 u njega zaletjela xy…“

Reflektirajući prsluk stoga treba imati na dohvat ruke, prije izlaska iz vozila. Što znači ako ste ga stavili negdje  u prtljažnik, a osobito ispod hrpe stvari koju potrebno prokopati i prekopati da bi se došlo do njega? Vi ste za to vrijeme, neoznačena meta na cesti! Glineni golub u ljudskom obličju!

Sto čuda imate posve sigurno u pretincu ispred suvozača, u pretincima u vratima, mora se onda u vozačkoj kabini, na dohvat ruke naći i mjesta za reflektirajući prsluk! I nemojte biti sebični i druge putnike u vozilu potrebno je učiniti vidljivima ukoliko se ukaže potreba za izlaskom iz zaustavljenog vozila. Reflektirajući prsluci doista nisu skupi, ali cijena njihovog nenošenja može biti!

Nije bitan iznos novčane kazne zbog kršenja zakonske odredbe koja kaže da ste dužni označiti se reflektirajućim prslukom ukoliko je vozilo zaustavljeno na kolniku.  Kazna je doista mizerna u odnosu na ono čime taj propust može rezultirati. Svega 300,00 kn za vozača koji to propusti učiniti!

Reflektirajući prsluk ili reflektirajuća biciklistička odjeća ili druga reflektirajućom oznakom obveza je i za vozača bicikla koji se kreće kolnikom na cesti noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti. Za njega je također propisana kazna u tom „sitnom“ iznosu od 300,00 kn. Mnoge bi taj reflektirajući detalj spasio od udesa i vozače bicikla i vozače automobila koji ne uoče pravodobno biciklistu!

Kada je riječ o pješacima, ista „pjesma“, isti iznos novčane kazne. Pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Kazna, 30 eura!