Nepropisno parkiranje drugih vozača: Znate li da postoji aplikacija na koju to možete prijaviti?!

Potvrđeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova možemo  kako se dojave većinom odnose na nepropisno parkiranje. Građani su senzibilizirani na nepropisno parkiranje jer broj motornih vozila općenito raste, dok je, s druge strane, broj raspoloživih mjesta za parkiranje manji

Pametni telefoni već dugo su naša svakodnevica. Odumiru li nam zbog toga vještine koje smo imali ili se nikada neće razviti one koje smo mogli stjecati vremenom, druga je stvar. U svakom slučaju, odumiru neki dobri stari običaji, upravo zbog blagodati aplikacija na pametnim telefonima. Gotovo da više nije moguće više ugledati prizor u kojem vozač s tablicama koje nisu lokalne spušta prozor i pita slučajnog prolaznika za savjet kako i kuda do željenog odredišta, a ovaj daje sve od sebe da rukama, nogama, glasom i znanjem pruži pomoć putniku namjerniku. Svaki smisao stoga  gube i dobro znane vozačke poslovice: kao što je ona svojedobno često citirana kartu čitaj, seljaka pitaj, papirnate karte više nitko ne razvlači po sjedalu suvozača. Upali se navigaciju i nju se slijepo prati, čak i kada vas šalje na neke neželjene rute do cilja. Navigacija se uključuje čak i za svakodnevno dobro utabane prometnice od posla do kuće i natrag, jer valja odgovarajućoj aplikaciji vjerovati i u pogledu gužve, odnosno njezinog izbjegavanja, detektiranju radova na cestama, identifikaciji lokacije bankomata ili benzinske pumpe. Aplikacije rade za nas, olakšavaju nam život, mi ne moramo ni o čemu misliti, što će nam stoga organ za mišljenje, čemu ga poticati na dodatne napore? Samo tih par radnji oko instaliranja potrebne aplikacije i svijet je naš a život jednostavan u mjeri u kojoj to u današnje doba uopće može biti.

Postoji gotovo bezbroj aplikacija namijenjenih vozačima, a imate i jednu HAK-ovu, koja je iznimno popularna. No postoji li neka aplikacija putem koje bi se mogli prijaviti prekršaji, prekršaji općenito, prekršaji u prometu, kaznena djela i sve drugo što bi ulazilo u nadležnost policije. Sve sukladno onoj neka institucije rade svoj posao? Aplikacija putem koje bi se policiji  slale fotografije, odnosno kratki video zapisi?

Naravno da postoji! Svega i svačega ima i pa tako i takva aplikacija postoji, ima tome vremena. Mobilna aplikacija MUP-Sigurnost i povjerenje!  Može se, nije sporno instalirati na sva tri operativna sustava, Android, iOS i OS Windows Phone

Kao i kod svake aplikacije način slanja dojava je vrlo jednostavan, a sastoji se od svega nekoliko koraka: građanin pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj. Poželjno je imati  uključene geografske koordinate, nakon čega fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ako želi, građanin može upisati i komentar, odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima, koji zaprime poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja. Za svaku, na ovaj način zaprimljenu dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama, odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi, ili je pak odbijaju kao nevažnu.

Naravno da se sam po sebi nameće upit, ima li od toga ikakve koristi, odnosno funkcionira li to u praksi? Tko to uostalom koristi i u kojoj mjeri? Ministarstvo unutarnjih poslova raspolaže odgovorima na ta pitanja. Prema dobivenim podacima MUP-a aplikacija je dostupna od 2015. godine, od kada se putem nje svakodnevno dostavlja više desetaka dojava, a njihov broj raste iz godine u godinu. Zapravo je iznimno dobro prihvaćena među građanima, što je  vidljivo upravo iz velikog broja dostavljenih dojava. Budući brojevi uvijek govore više od riječi treba ukazati i na brojčano stanje stvari. Ono je začuđujuće impresivno! Prema statistici za 2019. godinu putem aplikacije podnijete su 56.142 dojave, u 2020. godini 50.050 dojava, u 2021. godini 51.740 dojave, a u 2022. godini do sada građani su putem ove aplikacije podnijeli 53.463 dojave. Očito se koristi!

Aplikacija je osmišljena na način da građani mogu policiji anonimno (uz dojavu geolokacije ili bez nje) dojaviti događaj koji možda usmeno nikada ne bi dojavili ili možda nisu u mogućnosti obaviti poziv iz sigurnosnog razloga. Putem aplikacije policiji mogu dostaviti video ili fotografiju pojedine radnje, koja policiji služi kao izvor saznanja. Ukoliko se dojava ocijeni operativno interesantnom, dojava se prihvaća, nalaže se daljnje postupanje na terenu odnosno neposredno uočavanje prekršaja od strane policijskog službenika kao službene osobe.

Dojavu putem navedene aplikacije zaprima i obrađuje Operativno-komunikacijski centar policije MUP-a RH ili policijske uprave ukoliko je geolokacija odmah poznata. Nakon njenog zaprimanja, procjenjuje se postoje li u njoj elementi prekršaja ili drugih kažnjivih radnji i jesu li u prijavi navedeni svi potrebni podaci. Takva dojava se šalje u daljnji rad nadležnoj policijskoj postaji temeljne ili prometne policije ili drugoj određenoj službi prema njenoj nadležnosti. Potom policijska postaja ili služba dalje postupa, odnosno provjerava navode u dojavi, a potom se, po konačno utvrđenom činjeničnom stanju, podnose odgovarajuće prijave.

S obzirom na to da se dojave ne kategoriziraju nije moguće točno utvrditi koliko se takvih dojava odnosi na prometne prekršaje. Međutim potvrđeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova možemo  kako se dojave većinom odnose na nepropisno parkiranje. Građani su senzibilizirani na nepropisno parkiranje jer broj motornih vozila općenito raste, dok je, s druge strane, broj raspoloživih mjesta za parkiranje manji.

Takve slučajeve često bilježi Policijska uprava zagrebačka te samim time dojave o nepropisnom parkiranju vozila Operativno-komunikacijski centar policije, sukladno prosudbi hitnosti, prosljeđuje nadležnim policijskim postajama kao i Prometnom redarstvu grada Zagreba. U konkretnom slučaju to bi značilo da se Prometnom redarstvu prosljeđuju dojave s manjim“stupnjem hitnosti i to samo u uredovno radno vrijeme, dok u svim drugim slučajevima postupanje preuzimaju nadležne policijske postaje. Naravno da postoje i zlonamjerne i provokativne dojave, ali ako ih se izuzme, nadležni smatraju  kako je riječ o korisnoj aplikaciji, osobito kada dojave sadrže i podatke o geolokaciji što nedvojbeno doprinosi odgovarajućoj brzoj i efikasnoj reakciji.