Zanimljiv slučaj: Oproštena mu prometna kazna jer je uspio dokazati da mobitel nije – mobitel!

Ministar prometa Queenslanda Mark Bailey presudu smatra neuobičajenom

Konrad Gordon Gallaher izbjegao je pozamašnu kaznu od 1078 AUD (700 eura) jer je sudu uspio dokazati da njegov iPhone nije obavljao funkciju mobitela tijekom prometnog prekršaja koji je počinio. Gallaher je uhvaćen za volanom s iPhoneom 6 u ruci. Vozač, koji se sam zastupao na sudu, uspio je uvjeriti suca da njegov iPhone nije bio u funkciji mobitela u trenutku prekršaja jer nije imao SIM karticu. Tako je izbjegao financijsku kaznu i četiri negativna boda.

Vozač je u automobilu imao još jedan mobitel, kojim je uredno rukovao bez ruku. Koristio je iPhone kao prijenosni glazbeni player, recimo kao iPod. Nije mogao slati poruke niti telefonirati. Sutkinja Dzenita Balic pristala je na te argumente i također je bila mišljenja da iPhone u to vrijeme nije bio klasični mobitel. Stoga je oslobodila Gallahera. No dodala je da je Gallaherovo ponašanje u prometu jednako opasno kao da je koristio mobitel. Ministar prometa Queenslanda Mark Bailey presudu smatra neuobičajenom i ističe da zakon ima za cilj spriječiti da vozač bude ometen tijekom vožnje. Usakoro planira zatvoriti sve praznine u zakonu.

Dodajmo još samo: ne pokušavajte to sami činiti, klonite se mobitela u vožnji, kao playera, bez SIM kartice, s njom, odnosno u svim mogućim kombinacijama. Kažnjivo je opasno…