Nova tehnologija pomaže: Bez sustava automatskog kočenja u vozilima bilo bi gotovo 50 posto nesreća više!

Sustavi su također pomogli u smanjenju ozljeda od sudara za 53%

Nova američka studija Partnerstva za analitička istraživanja u prometnoj sigurnosti (PARTS) otkrila je da aktivni sustavi sigurnosti u automobilima značajno smanjuju boj prometnih nesreća. Konkretno, udraci u stražnji kraj drugih vozila smanjeni su za 49% kada je vozilo bilo opremljeno upozorenjem na sudar sprijeda i automatskim kočenjem u nuždi, u usporedbi s automobilima koji su naletjeli na druga vozila i nisu bila opremljeni ni jednim od ta dva sustava. Sustavi su također pomogli u smanjenju ozljeda od sudara za 53%.

Sustavi automatskog kočenja u nuždi ključ su sigurnosti jer ako je automobil opremljen samo sustavom upozorenja na vozilo ispred njega sudari se smanjuju za samo 16% i smanjuje se stopa ozljeda za 19%.

Studija je također promatrala učinkovitost sustava za upozorenje o napuštanju traka i sustava za zadržavnje vozila u prometnom traku. Kombinacija upozorenja o napuštanju voznog traka i pomoći pri zadržavanju u voznom traku pomogla je smanjiti broj sudara za 8%, dok je također smanjila broj ozljeda za 7%.